منحنی COP در پلتفرم های آنالیز فشار پا چیست و چه کاربردهایی دارد؟ (۱)

اگر شما از کاربران پلتفرم های آنالیز فشار پا هستید، حتماً متوجه وجود منحنی های نقطه چین COP در کانتورهای فشار دینامیک دستگاه خود شده اید. این پست، اولین مطلب از یک سلسله مطالب آموزشی مربوط به معرفی منحنی COP، ایندکس های تشخیصی، نحوه تفسیر و همچنین مطالعات صورت گرفته بر روی آن بوده که برای بهره برداری بهتر از داده های جمع آوری شده توسط پلتفرم های آنالیز فشار و طراحی دقیق تر ارتوزهای اختصاصی درمانی توسط بخش آکادمی تحقیقاتی آرامد منتشر می گردد.

فوت اسکنر

پارامتر COP چیست؟

پارامتر COP، مخفف Center of Pressure یا همان مرکز ورود نیروی معادل فشاری پا می باشد. در واقع، COP در هر لحظه از مراحل گام برداشتن فرد نشان دهنده یک نقطه است. این نقطه، موقعیت اثر کلیه نیروهای عمودی رد و بدل شده بین پا و سطح زمین می باشد. به طوریکه می توانیم تمامی نیروها و گشتاورهای وارده از زمین به بدن را در آن نقطه معادل سازی کنیم.

منحنی COP چیست؟

همانطور که گفته شد COP در هر لحظه نشان دهنده یک نقطه است. پس طبیعی است که اگر در طول زمان هر لحظه نسبت به اندازه گیری COP اقدام کنیم، با در کنار هم قرار دادن نقاط COP شاهد به وجود آمدن یک منحنی نقطه چین، مانند آنچه در شکل زیر نشان داده شده باشیم. تعداد نقاط در هر منحنی COP به زمان گام برداری و همچنین فرکانس داده برداری دستگاه بستگی دارد. هر قدر فرکانس داده برداری پلتفرم آنالیز فشار پا بیشتر باشد، امکان آنالیز حرکات سریع پا بیشتر خواهد بود.

فوت اسکنر

فشردگی نقاط در منحنی COP

با توجه به فرکانس کار پلتفرم آنالیز فشار پا، در فواصل زمانی منظم موقعیت COP اندازه گیری و نمایش داده می شود. به عنوان مثال اگر دستگاه با فرکانس ۱۰۰ تصویر بر ثانیه کار کند، در این حالت در هر یکصدم ثانیه یک بار موقعیت COP اندازه گیری می شود. به این ترتیب، فواصل زیاد نقاط در منحنی COP نشان دهنده حرکت سریع گام در هر فاز، و فشردگی نقاط نشان دهنده زمان بیشتر باقی ماندن بدن در آن فاز حرکتی می باشد.

فوت اسکنر

آیا COP تنها به موقعیت و یا شکل پا بستگی دارد؟

خیر، در پاسخ به این سوال باید گفت موقعیت COP برایندی پیچیده از عملکرد سیستم حرکتی، شامل سیستم اسکلتی-عضلانی و سیستم عصبی بدن می باشد که در نهایت اثر خود را در  توزیع فشار پا به نمایش می گذارد. از اینرو تحلیل این خط سیر حاوی نکات ارزشمند تشخیصی از وضعیت سیستم عصبی و همچنین اسکلتی عضلانی بدن می باشد.

کارکرد تشخیصی COP چیست؟

شناسایی کارکردهای تشخیصی COP از موضوعات روز تحقیقاتی در علوم اعصاب، طب فیزیکی و ارتوز و پروتز می باشد. از جمله کارکردهای مهم ارزیابی پاتولوژیک COP می توان به تشخیص ناهنجاری ها و اختلالات سیستم عصبی در بیماری های مزمن عصبی، توان بخشی حرکتی، شناسایی اختلالات حرکتی در پا (از قبیل Pronation و Supination)، بررسی های تعادل سنجی (Fall Prevention) و … اشاره نمود. در مطالب بعدی به کارکردهای تشخیصی COP و روش های تحلیل و تفسیر آن خواهیم پرداخت.